Vereisten voor een warmtepomp

Is een warmtepomp iets voor mij? Dat vragen veel consumenten zich af. Ze kijken naar de installateur om deze vraag te beantwoorden. Ze weten wel waarom een warmtepomp een goed alternatief is voor de cv-ketel, maar daar blijft het bij. Het installeren van een verwarmingssysteem met een warmtepomp vraagt in iedere situatie om een specifieke, individuele aanpak. Er is namelijk een aantal vereisten voor een warmtepomp. Wat betreft de voorwaarden voor een warmtepomp is het dus ingewikkelder dan de cv-ketel. Bovendien is het ontwerpen en installeren van warmtepompen gebonden aan strenge regels van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zeker wanneer de bodem als bron gebruikt wordt.

Juist de bodemwarmtepomp is echter de meest rendabele optie. Daarom zullen deze met name in nieuwbouw vaak gewenst zijn door consumenten. Zij willen immers maar al te graag anders verwarmen. Als installateur wil je deze potentiële klanten niet mislopen. Maar de verplichte cursussen om dergelijke warmtepompinstallaties te kunnen (en mogen) verrichten kosten zeer veel tijd en geld!

De oplossing? Een partnerschap met een partij die wel in het bezit is van alle diploma’s, certificaten en keurmerken. Een partij die daarnaast ook de verschillende soorten warmtepompen aanbiedt en zorgt voor de installatie van de bron. Er is namelijk een aantal acties in het proces van de warmtepompinstallatie die je als niet-gecertificeerde installateur niet mag verrichten. Dit zijn vooral acties die met de bron te maken hebben. Jij bent door jarenlange ervaring al de expert op het gebied van pomp en zeker qua afgifte.

Gratis handleiding: Je woning duurzaam verwarmen

Installeren van een warmtepomp

Er zijn meerdere factoren die het installeren van een warmtepomp moeilijk maken. Ook hierbij gaat het weer om bron, pomp en afgifte. Aan de afgifte hoef je waarschijnlijk niet te sleutelen, tenzij je te maken hebt met nieuwbouw, uiteraard. Een cv-ketel vervangen door een warmtepomp is waarschijnlijk wel nieuw voor je. Bij cv-ketels die ouder zijn dan plusminus twaalf jaar, kun je de klant adviseren om volledig over te stappen op een warmtepomp. De pomp installeren is voor een installateur weliswaar anders dan het installeren van een cv-ketel, maar zeker niet te ingewikkeld. Tot slot: het aanleggen van de bron. Dit is – zeker bij water en bodem – een compleet ander vak. Dit kun je gewoonweg niet zonder externe partijen doen.

Waar kun je de buitenunit van een warmtepomp plaatsen?

De buitenunit van een warmtepomp kun je het beste plaatsen op een plek die ver van je eigen slaapkamer is én niet richting de slaapkamer van de buren. Naar alle waarschijnlijkheid zal er een geluidsnorm komen die rond de 50 dB ligt. Een buitenunit mag dus niet meer geluid produceren dan dat. Toch is die norm geen reden om niet meer na te denken over de locatie van de buitenunit. Plaats deze niet vlakbij de erfscheiding en niet in de buurt van slaapkamers. Blijf ook zo ver mogelijk bij het terras of balkon vandaan. Heb je een plat dak, overweeg dan om hem hierop te plaatsen (mits verantwoord).

Vereisten voor een warmtepomp

Om te zorgen dat het rendement van de warmtepomp hoog blijft, zijn er een aantal vereisten voor een warmtepomp. Ze zijn niet voor iedere situatie geschikt. Een woning of pand moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je de klant kunt adviseren te kiezen voor een verwarmingssysteem met warmtepomp. Ten eerste moet de woning of het pand goed tot uitstekend geïsoleerd zijn. Spouwmuren, vloeren én ramen. Ten tweede is het wenselijk dat er een verwarmingssysteem is dat met lage temperatuur werkt, zoals muur- of vloerverwarming. De warmtepomp verwarmt het water naar 50 °C, verwarmen naar een hogere temperatuur kost eigenlijk te veel energie. Maar als je water op 50 °C door radiatoren laat lopen, wordt het huis niet warm. Daarvoor wordt vaak een temperatuur van ongeveer 80 °C gebruikt. Om te testen of een warmtepomp geschikt is voor een gebouw, kun je de cv-ketel instellen om te verwarmen tot 50 °C. Als de verwarming dan voldoende is, zou een warmtepomp rendabel zijn.

Muur- en vloerverwarming voor optimaal rendement van de warmtepomp

Lagetemperatuurverwarming zoals muur- en vloerverwarming zijn daarom uitermate geschikt in combinatie met een warmtepomp. Hiermee behaal je veruit het hoogste rendement. Bovendien is de gebruikservaring veel beter, het is immers overal in het huis warm. De bewoner hoeft niet meer tegen de kachel aan te kruipen. Nu is het aanleggen van een dergelijk systeem vaak een behoorlijke investering. Niet alleen qua geld, maar ook qua overlast. Het hele gebouw moet immers op de schop. Gelukkig wordt deze vorm van verwarming steeds gebruikelijker in nieuwe gebouwen. Daar liggen dan ook de grote kansen voor jou als installateur.

Buffervat voor warm tapwater

Met een buffervat in combinatie met een warmtepomp is er altijd warm tapwater beschikbaar in het gebouw. Op sommige momenten wordt er nu eenmaal meer warm water gebruikt dan op andere momenten. Denk bijvoorbeeld aan langdurig douchen. Hierbij is het ook nog van belang wat voor soort douche er is. Een regendouche verbruikt immers veel meer water dan een ouderwetse douchekop. Daarom is een buffervat eigenlijk onmisbaar. Ze zijn verkrijgbaar in groottes van 150 liter voor bijvoorbeeld een eengezinswoning tot wel 5000 liter voor bedrijven.

Warmtepomp zonder vloerverwarming

Een warmtepomp zonder vloerverwarming kan natuurlijk ook, maar probeer dan te gaan voor een andere vorm van lagetemperatuurverwarming. Denk aan convectoren of lagetemperatuur radiatoren, bijvoorbeeld. Het rendement van de warmtepomp moet immers zo hoog mogelijk blijven om de overstap van de gasgestookte cv-ketel aantrekkelijk te houden.

Samen Anders Verwarmen

Aan het installeren van een warmtepomp zitten dus nog een aantal haken en ogen, ook als het gaat om de bron. Dit onderdeel gaat de installateur een enorme hoeveelheid tijd kosten, terwijl de werkdruk vaak nu al veel te hoog is. En voldoet de woning wel aan alle voorwaarden voor een warmtepomp? Maar er is een oplossing: ga samenwerken met experts. Zo heb je geen zorgen meer over het onderzoek naar de bron, een geschikte pomp en het afgiftesysteem. Het enige wat je te doen staat is de installatie zelf. Daar ligt de gouden toekomst van de installateur.


Meer weten over deze gouden toekomst van de installateur? Download ons gratis whitepaper!
vereisten voor een warmtepomp iets voor mij anders verwarmen

Download whitepaper

Bel ons Mail ons Whatsapp