De toekomst van de warmtepomp
Dat onze verwarming over dertig jaar niet meer werkt op een gasgestookte cv-ketel, daar zijn we het allemaal over eens. Maar hoe dan wel? Nu we middenin de verduurzaming zitten, is het tijd om een blik te werpen naar de toekomst. En dus ook de toekomst van de warmtepomp.
De warmtepomp lijkt vooralsnog de beste optie, met name vanwege het feit dat deze volledig elektrisch opereert en we weten dat we dat duurzaam kunnen opwekken. Dat gebeurt nog te weinig, maar het aandeel groene stroom zal onvermijdelijk blijven groeien ten opzichte van grijze stroom.
Aardgas zal geen rol meer spelen in de energiewereld. Een hybride warmtepomp zal daarom op termijn ook geen toegevoegde waarde hebben. Die heeft immers een tweede energiebron nodig, meestal een cv-ketel die aardgas gebruikt.
Lees hier alles over de hybride warmtepomp!
Een all-electric samenleving
Over dertig jaar is het daarom goed mogelijk dat we leven in een all-electric samenleving. De techniek is er immers al: we kunnen al verwarmen op elektriciteit, koken op elektriciteit en rijden op elektriciteit. Alleen vliegen op elektriciteit lijkt nog ver weg. Hoewel op dat gebied ook de nodige stappen worden gezet.
Nu is het dus zaak om te zorgen dat we zo veel mogelijk energie op een duurzame manier gaan opwekken. En daar hebben we in basis de zon voor nodig.
De zon zorgt voor licht en warmte. Maar we krijgen niet alleen met zonnepanelen en zonneboilers energie via de zon. Want de zon zorgt ook voor wind – en dus voor windenergie. Ook die technieken hebben we al in huis, we moeten alleen nog wel een slag maken in het opslaan van deze energie. Maar ook daar staan de ontwikkelingen niet stil!
Ieder gebouw energieneutraal
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen; een bedrijf dat ‘volledig energieneutraal opereert’ of een ‘energieneutraal bedrijfspand’. Die bedrijven doen een stevige investering in duurzaamheid en hebben daar in de toekomst veel profijt van.
Stel dat ieder huishouden en ieder bedrijf in Nederland dat zou doen. Dan zouden dus alle panden in heel Nederland energieneutraal zijn. Hoewel dat misschien wel wat kort door de bocht lijkt, is de boodschap duidelijk. In het begin zou er nog veel grijze stroom ingezet moeten worden, maar hoe sterker we afhankelijk zijn van elektriciteit, des te meer prioriteit er wordt gegeven aan het opwekken van groene energie.
En waterstofgas?
Ondertussen wordt er ook geëxperimenteerd met waterstofgas. Qua werking is het vergelijkbaar met aardgas, maar dan zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar het is nog nieuw en er zitten nog wel haken en ogen aan de productie van waterstofgas. Dat is zeer ingewikkeld om op grote schaal te produceren. Maar ook hier geldt dat er mooie ontwikkelingen zijn die ook het toepassen van deze techniek dichterbij brengen.
Tot slot is het een stuk makkelijker om waterstofgas te gebruiken om elektriciteit te produceren. En dat kunnen we wél meteen toepassen. Dat maakt waterstofgas tot een zeer geschikte opslagmogelijkheid van energie.
Een elektrische toekomst met de warmtepomp
Vanwege de duurzame mogelijkheden rond de opwekking van elektriciteit, gaat de warmtepomp een grote rol spelen in de toekomst. Het is dé manier om CO2-neutraal te opereren. En die groene stroom komt vanzelf, kijk maar om je heen. Er zijn ook nog zo veel daken zonder zonnepanelen…
Ook alvast anticiperen op de toekomst? Download onze gratis handleiding en ontdek wat jij kunt doen om je woning te verduurzamen!
Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’
Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’
Het formulier is verlopen