‘Vier op de tien woningen kunnen niet van het gas af’? Onzin!
‘Vier op de tien woningen kunnen niet van het gas af’, kopt de NOS in maart 2020. Hans Slootweg van Enexis (en tevens hoogleraar bij de TU Eindhoven) stelt dat gasloos verwarmen voor 40% van de woningen in Nederland niet zal werken. De reden daarvoor is dat woningen van voor 1980 onvoldoende geïsoleerd zijn. Gasloos wonen zou daarom voor veel huishoudens geen optie zijn.
Slootweg noemt het motto dat iedereen van het gas af moet ‘ongenuanceerd’ en wil hiermee dus nuance aanbrengen. Maar er moet ook enige nuance worden aangebracht in zijn eigen argumenten.
Gasloos verwarmen is niet per se een warmtepomp
Er zijn meer manieren van gasloos verwarmen dan alleen met een warmtepomp. Om zonder gas tóch voldoende energie het huis in te krijgen voor verwarming, zijn ook andere opties mogelijk. Een hoge temperatuur warmtenet kan bij slecht geïsoleerde woningen namelijk wél voor voldoende energie zorgen – en dat kan ook zonder aardgas. Het verbranden van biomassa of hoge temperatuur meertraps warmtepompen kunnen hier een goede oplossing zijn.
Hetzelfde geldt overigens voor biomassa dat voor een enkele woning wordt toegepast. Ook daarmee kan een woning van voor 1980 prima verwarmd worden zonder aardgas. Zo zijn er dus toch mogelijkheden voor oude woningen om gasloos te verwarmen.
De hogere hoeveelheid energie is nodig voor deze woningen omdat het veel elektriciteit kost om de woning te verwarmen vanwege de slechte isolatie. Alleen een warmtenet, biomassa, meertraps warmtepompen of aardgas zijn daarvoor geschikt.
Na-isoleren? “Dat lukt gewoon niet”
Ook worden de mogelijkheden van na-isolatie in het betoog te snel van tafel geveegd. Slootweg stelt: “Je kunt oudere huizen niet ‘na-isoleren’ tot een punt waarop je op koudere dagen genoeg hebt aan een elektrische aansluiting. Dat lukt gewoon niet.”
Hij bedoelt hiermee dat het onmogelijk is om door middel van na-isolatie een oude woning geschikt te maken voor een lage temperatuur verwarming. Maar ook die stelling is niet volledig juist. Oude huizen kunnen immers worden voorzien van een nieuwe schil, om ze daarmee alsnog energiezuinig te maken. En dan behoort een warmtepomp misschien wél tot de mogelijkheden voor gasloos verwarmen.
En daarnaast is isoleren altijd interessant want je bespaart direct op het energieverbruik. Een zogenaamde no-regret maatregel dus!
Gasloos wonen: we moeten van het gas af
Bij Anders Verwarmen vinden we het jammer dat dergelijke berichten over de onmogelijkheden rond gasloos wonen regelmatig in het nieuws verschijnen. Er wordt te vaak met een negatieve insteek gekeken naar duurzame verwarming. Men kijkt vooral naar wat er niet kan, maar vergeet andere duurzame opties. Eén ding is zeker: we moeten van het gas af. Dat klinkt voor sommigen misschien ongenuanceerd, maar op een gegeven moment is het gas op. Vroeg of laat. En door het verbranden van aardgas stoten we te veel CO2 uit.
Ook het winnen van aardgas gaat niet zonder problemen… We noemen hier de problemen in provincie Groningen. Die combinatie van het onttrekken van de energie en de uitstoot, maakt dat we deze aarde uitputten en bewoners opzadelen met problemen.
Is gasloos wonen maatwerk?
Ja, elke woning is uniek. Net als elke bewoner. Het is daarom van belang om altijd te kijken naar de persoonlijke situatie en daarop het plan af te stemmen. Dat is essentieel om te komen tot een goed voorstel waarover de bewoner tevreden is.
Laten we nu dus met z’n allen gasloos wonen en kiezen voor de lange termijn, zodat we voor een schonere wereld zorgen én niet afhankelijk zijn van het steeds schaarser wordende aardgas. De initiële kosten verdienen zich uiteindelijk weer terug. En je draagt je steentje bij aan een beter klimaat.
Dus… van gas naar groen!
Het formulier is verlopen