Advies over energiezuinig maken van de woning: een taak voor installateurs
Van cv-installateur naar cv-adviseur
Huiseigenaren willen graag advies over het energiezuinig maken van de woning. En daarvoor kloppen ze meestal aan bij de installateur. Die is niet langer alleen cv-installateur, maar inmiddels ook cv-adviseur. Van advies over de isolatie van de woning tot een gloednieuw duurzaam verwarmingssysteem: voor alle vragen is de installateur tegenwoordig het aanspreekpunt van de klant.
60% wil advies over duurzaamheid
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat maar liefst 60% van de huiseigenaren graag advies krijgt van de cv-installateur over duurzame alternatieven. Toch krijgt slechts 30% dergelijke adviezen. Twee jaar geleden lag dit percentage nog op 10%, dus er is een positieve ontwikkeling gaande. Maar 30% is nog altijd veel en veel te weinig.
Het effect van zo’n gesprek is namelijk erg groot. Meer dan 40% van de geadviseerde eigenaren overweegt door het gesprek een duurzaam verwarmingssysteem aan te schaffen. Bovendien geeft 30% aan dat ze weliswaar binnen drie jaar duurzaam willen verwarmen, maar nog niet weten waarmee.
Daarom is het belangrijk dat je als installateur van wanten weet. Dat je weet wat er mogelijk is. Daarmee kun je én de klant beter helpen én je eigen bedrijf beter in de markt zetten.
Voordelen van verduurzaming
Het meest bekende voordeel van verduurzaming is het verlagen van de kosten van het energieverbruik, dat is voor 60% de voornaamste reden. Dat begint al bij advies over de isolatie van de woning. Alle middelen die helpen om het energieverbruik te verminderen en daarmee ook de energierekening. Vrijwel iedere huiseigenaar is gevoelig voor die financiële kant van het verhaal.
Maar daarnaast zien we ook steeds vaker dat mensen écht duurzaam willen verwarmen – ook als dat een investering vergt. Voor 30% is dit de belangrijkste reden om over te stappen op duurzame verwarming. We zijn steeds meer bezig met het ‘redden’ van onze planeet. Het is niet voor niets dat de 94-jarige David Attenborough (bioloog en televisiemaker) in september 2020 in een wereldrecord verbrak; hij had als snelste ooit één miljoen volgers op Instagram. In iets meer dan vier uurtjes had hij de miljoen volgers te pakken. In zijn eerste bericht sloeg hij de spijker op zijn kop: ‘As we all know, the world is in trouble.’
Tot slot is er nog een ander voordeel van verduurzaming wat vaak vergeten wordt; het verhogen van comfort. 5% geeft dit als belangrijkste reden aan. Vloerverwarming is bijvoorbeeld een stuk aangenamer dan verwarming met radiatoren. Bovendien gaan de moderne, duurzame verwarmingssystemen vaak samen met alle technische mogelijkheden die er tegenwoordig beschikbaar zijn om het in huis precies de juiste temperatuur te laten worden.
Mogelijke alternatieven voor de cv-ketel
Maar wat zijn vervolgens de mogelijke alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel? In veel gevallen is de kleinste overstap die naar de hybride warmtepomp. Die zal in eerste instantie elektriciteit gebruiken om de woning te verwarmen, tenzij de buitentemperatuur dermate laag is dat het te veel elektriciteit zou kosten om de woning te verwarmen. Of dat het met alleen de warmtepomp niet meer lukt. Dan pas wordt er gas gebruikt. In de praktijk betekent dit bij hele lage buitentemperaturen en bij het maken van warm water voor de douche. Daarmee ga je dus niet volledig van het gas af, wat we toch wel graag willen. Een nieuwe hybride warmtepomp gaat wel twintig jaar mee, maar wie zegt dat we over twintig jaar überhaupt nog aardgas gebruiken?
Daarom is het beter om nu alvast te investeren in een volledig elektrische warmtepomp. Dat kan een warmtepomp zijn die de buitenlucht gebruikt om de woning te verwarmen, maar in veel gevallen levert een water/water-warmtepomp een beter rendement op. De iets hogere investering wordt sneller terugverdiend én mogelijke problemen met geluidsoverlast door een warmtepomp zijn niet van toepassing.
Een andere optie is een pelletkachel of pellethaard. Met duurzame pellets kun je duurzaam en snel een woning verwarmen. Veel mensen vinden een pelletkachel bovendien gezellig. De huiseigenaar moet echter wel pellets in blijven slaan en deze manier van verwarmen is alleen duurzaam als de aangeschafte pellets daadwerkelijk duurzaam geproduceerd zijn.
Tot slot is er ook nog de zonneboiler. In plaats van zonnepanelen die louter elektriciteit leveren, kun je ook zonneboilers plaatsen. Daarmee kan jouw klant zelf duurzaam warmte opwekken voor het verwarmingssysteem.
Advies geven over het energiezuinig maken van de woning
Voor cv-installateurs is het misschien lastig om een geschikt moment te vinden om advies te geven over het energiezuinig maken van de woning. Maar een routineklus zoals een onderhoudsbeurt van een cv-ketel is juist een uitstekend moment om het duurzame balletje op te gooien.
Over de hele wereld is men bezig met verduurzamen, dan is het écht niet gek als je daarover begint bij het onderhoud van een cv-ketel. En onthoud: de meerderheid van de huiseigenaren stelt het juist op prijs om advies te krijgen over duurzame alternatieven!
Goed advies in de gouden toekomst van de installateur
Om als installateur goed advies te kunnen geven, is het van groot belang dat je met de juiste partij aan tafel zit. Dat ook jij advies krijgt om jouw klanten zo goed mogelijk verder te helpen. Daar zijn wij bij Anders Verwarmen voor. Wij helpen de installateur om alles te halen uit de gouden toekomst die voor je ligt.
Lees er meer over in ons gratis whitepaper!