Waarom jij moet kiezen voor een cv-ketel of warmtepomp
‘Weer meer cv-ketels verkocht, ondanks ambitie van aardgasvrij wonen’, zo was eind augustus 2020 te lezen bij de NOS. Het klopt als een zwerende vinger, maar ondertussen stijgt het aantal verkochte warmtepompen procentueel gezien vijf keer zo snel als het aantal verkochte cv-ketels. Nederlanders willen dus wel degelijk hun woning duurzaam maken. Maar waar zou jij voor moeten kiezen: een cv-ketel of warmtepomp?
Cv-ketel of warmtepomp: de cijfers
Het aantal verkochte cv-ketels is in 2019 ten opzichte van een jaar eerder met 5% gestegen naar 450.000 stuks. Dat is jammer want, zoals Rob van Tilburg van Natuur en Milieu terecht constateert, zitten deze mensen nog ongeveer vijftien jaar vast aan die nieuwe cv-ketel. En in die periode zullen zij aardgas gebruiken als brandstof voor het verwarmen van hun woning.
Dat er wel degelijk ‘ambitie van aardgasvrij wonen’ is, blijkt echter ook uit de cijfers. Het aantal verkochte warmtepompen is in 2019 namelijk met 25% gestegen naar 45.000 stuks. Duurzame oplossingen winnen dus procentueel gezien aan terrein.
Waarom stappen mensen over?
De mensen die hebben gekozen om de cv-ketel achter zich te laten en over te stappen op een duurzaam alternatief, besparen fors op hun energierekening. Het relatief dure aardgas wordt ingewisseld voor het relatief goedkopere elektriciteit.
Waarom stappen mensen niet over?
Er zijn meerdere redenen waarom mensen tóch bij het huidige systeem blijven, oftewel de cv-ketel. Laten we drie veelgenoemde redenen behandelen.
1. Een eerste belangrijke reden waarom men blijft vasthouden aan de cv-ketel is gemak. Het is nu eenmaal makkelijker om je huidige cv-ketel simpelweg te vervangen door een nieuwe.
2. Het is een minimale investering. Overstappen naar een alternatief zoals een warmtepomp is immers niet goedkoop omdat het een investering vraagt.
3. Daarnaast zien sommige mensen in de toekomst biogas en waterstofgas als duurzame oplossing. Ze wachten liever daarop dan dat ze nu investeren in een nieuw verwarmingssysteem.
Maar…
Inderdaad: maar… Hoewel de redenen absoluut begrijpelijk zijn, zijn ze niet helemaal terecht. Waarom?
1. In het eerste geval wordt vergeten dat het investeren in een warmtepomp (of ander duurzaam verwarmingssysteem) per direct loont. Je energielasten gaan immers direct naar beneden. En ondertussen zal de prijs van aardgas stijgen. Dat maakt dat investeren in een warmtepomp in veel gevallen financieel gezien aantrekkelijk is en mogelijk in de toekomst nog aantrekkelijker wordt.
2. Wachten op biogas of waterstofgas bespaart voor nu niets, want dan blijft aardgas voorlopig in gebruik. We hebben immers nog niet de beschikking over deze twee soorten brandstof. Voordat we 100% biogas of 100% waterstofgas door de leidingen naar de woningen hebben lopen, zijn we minimaal 10 jaar verder. In die 10 jaar wordt dus nog steeds duur aardgas verbrand. Het investeren in een warmtepomp betekent daardoor 120 maanden een lagere energierekening. En dan is 10 jaar nog optimistisch gedacht, want biogas en waterstofgas zullen in die periode waarschijnlijk niet op grote schaal geproduceerd worden om huishoudens ervan te voorzien. Deze vormen van energie zullen eerst naar mobiliteit en industrie gaan, daarna pas naar woningen. Die horizon van 10 jaar zou dus nog wel eens op kunnen schuiven. Bovendien weten we van elektriciteit 100% zeker dat we het duurzaam kunnen opwekken. Bij biogas en waterstofgas zijn we daar nog niet geheel zeker van.
Een slimme keuze tussen de cv-ketel of warmtepomp
In conclusie kunnen we stellen dat de keuze tussen een cv-ketel of warmtepomp eigenlijk alleen op de niet-duurzame oplossing valt als je een minimale investering wil doen. Misschien zit je door de coronacrisis wel krap bij kas, dan is het heel begrijpelijk. Maar als je het kunt veroorloven, is de overstap op een duurzaam alternatief vrijwel altijd kostenbesparend op de lange termijn.
Het is aan jou om de beste keuze te maken! Maar wij zouden het wel weten…
Het formulier is verlopen
whitepaper