Wat kun jij doen om het klimaat te helpen?
Dat we met z’n allen het klimaat moeten redden is duidelijk. Maar hoe we dat moeten doen, daar is nog veel verwarring over. Alle beetjes helpen en een goed voorbeeld doet goed volgen. Dus vraag je je af: hoe kan ik het klimaat helpen? Gebruik dan deze tips!
Door zelf een steentje bij te dragen help je in veel gevallen niet alleen je eigen portemonnee, maar je helpt bovenal ook de wereld. Er is immers maar één manier om de klimaatdoelen te halen: samen. Maar dat gaat nog niet zo goed, want niet iedereen doet mee.
Hoe kan ik het klimaat helpen?
En dus hopen we dat meer mensen zichzelf vragen: hoe kan ik het klimaat helpen? Of dat meer mensen die vraag aan elkaar stellen. Hieronder een aantal tips!
1. Groene energieleverancier
Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat overstappen van energieleverancier niet meer zo ingewikkeld is – en dat klopt. In de meeste gevallen kun je het in een kwartiertje regelen. Stap daarom over naar een energieleverancier die jou groene energie levert. Dat kan groene stroom zijn maar ook bosgecompenseerd gas. Misschien is voor jou het investeren in een gedeelte van een windmolen wel interessant. Je ‘koopt’ dan een klein stukje windmolen en krijgt daarvoor jaarlijks windenergie geleverd. En dat wordt geheel geregeld door je energieleverancier. Vraag naar de mogelijkheden en kijk wat jouw energieleverancier doet om energie klimaatneutraal energie op te wekken. Dan weet je zeker dat jouw elektriciteitsverbruik niet leidt tot extra CO2-uitstoot.
2. Wees zuinig
Groene energie is een goede stap, maar ook groene energie kun je verspillen. Haal stekkers van apparaten en opladers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Kijk waar sluipverbruik is en zorg ervoor dat die apparaten uit zijn wanneer je ze niet gebruikt. Koop energiezuinige producten. Doe op koude dagen een extra trui aan in plaats van de verwarming wat hoger. Zet verlichting uit in ruimtes waar je niet bent. Het zijn kleine dingen die stuk voor stuk energie besparen. Als iedereen dat zou doen, zou het een enorm verschil maken.
3. Eet minder vlees
Veehouderijen produceren relatief veel CO2-uitstoot. Dus om te zorgen dat we minder vee nodig hebben, moeten we minder vlees eten. Allemaal één dagje per week minder bespaart het klimaat een hele hoop.
4. Ander vervoer
Natuurlijk heb je niet altijd een keuze, maar probeer wat vaker met de trein op reis te gaan in plaats van het vliegtuig. En ga op de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer naar het werk in plaats van met de auto. Vlieg zo min mogelijk en kijk naar de alternatieven voor het vliegen. Misschien ben je dan langer onderweg, maar je hebt wel een veel kleinere impact op het energieverbruik.
5. Isoleren
Veel particulieren en bedrijven kunnen veel zuiniger omgaan met de warmte. De verwarming of airco aan en een raam open is cliché, maar het gebeurt heel vaak. Jammer van de energie en het geld. Investeer dat geld liever in isolatie om te voorkomen dat de airco en verwarming altijd aan moeten. Want hoe beter de isolatie, hoe minder het verlies aan warmte – en dus hoe minder energie er opgewekt hoeft te worden.
6. Duurzame verwarming
Over verwarming gesproken… Je hoort steeds vaker dat gebouwen CO2-neutraal zijn. Daar zijn goede isolatie, zonnepanelen en een duurzame verwarming voor nodig. Dat zou bijna iedere particulier en ieder bedrijf moeten kunnen doen. Het is de investering meer dan waard; voor het klimaat en voor je portemonnee.
Bij het eten van minder vlees kunnen we je bij Anders Verwarmen niet helpen. Maar bij alles wat je woning of bedrijfspand wat betreft verwarming en koeling nodig heeft wel!
Geef het goede voorbeeld en ga aan de slag met je woning! Lees in onze gratis handleiding hoe je jouw woning kunt verduurzamen!