De installateur in de grootste verbouwing sinds de Tweede Wereldoorlog
In de ochtend van woensdag 26 september was UNETO-VNI voorzitter Doekle Terpstra te gast bij BNR Nieuwsradio. Het onderwerp van gesprek was dat mensen die op zoek zijn naar een warmtepomp bij ieder installatiebedrijf een ander advies krijgen over het meest geschikte verwarmingssysteem.
Dat komt onder andere door het grote aantal variaties in soorten warmtepompen én de grote verschillen tussen gebouwen. Terpstra: “Het advies van een installateur is afhankelijk van heel veel aspecten, bijvoorbeeld het type woning, de mate van isolatie, hoe de warmtevoorziening er op dit moment uitziet, het budget van de klant, noem maar op. Dus de variatie is ook groter.” Dit maakt dat selectie van een juist systeem, passend bij het pand, van groot belang is. Als installateur moet je gewoon weten waar je over praat om een goed, werkend en duurzaam systeem te maken.
De klant vraagt aan het installatiebedrijf wat de beste oplossing is om duurzaam te verwarmen. Dat observeert Terpstra ook: “Je ziet dat installatiebedrijven in toenemende mate regisseur of architect worden van de technische installatie. Het gaat steeds minder om het plaatsen van apparatuur. Die adviesrol van installatiebedrijven wordt steeds belangrijker.” Als installatiebedrijf ben je niet meer bezig met het vervangen van systemen, maar met het overstappen op andere systemen.
“De grootste verbouwing sinds de Tweede Wereldoorlog”
De voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche ziet dat er een enorme hoeveelheid werk verzet moet worden. In heel Nederland maken de gasgestookte cv-ketels plaats voor duurzame verwarmingssystemen. “We staan aan de vooravond van deze nieuwe ontwikkeling. We weten dat dit de grootste verbouwing van Nederland wordt sinds de Tweede Wereldoorlog,” aldus Terpstra.
Het grote probleem is dat er veel te weinig installateurs zijn om Nederland tijdens deze verbouwing te helpen: zowel hoofden (advies en ontwerp) als handen (installatie). En dat probleem wordt volgens UNETO-VNI alleen maar groter: “Wij verwachten dat het tekort in de komende jaren al oplopen tot 25% van de bestaande populatie installateurs die we op dit moment hebben. Dat tekort wordt dus gigantisch groot.”
Is jouw installatiebedrijf een expert?
Tegelijkertijd speelt er ook nog een ander probleem, zegt Terpstra: “Ook de experts zijn het nog altijd met elkaar oneens over wat de meest gepaste techniek is die we zouden kunnen toepassen in een specifieke omgeving.”
Zelfs bij experts leidt het grote aantal variaties tot een nog groter aantal verschillende meningen. Toch zal het merendeel van de oplossingen die zij bedenken goed functioneren, het zijn immers niet voor niets (ervaren) experts. Bij de installatiebedrijven die géén expert zijn op het gebied van duurzaamheid, is het aantal verschillende meningen nóg groter. En sommige oplossingen zijn simpelweg niet goed door een tekort aan scholing. Dan wordt er een warmtepomp geïnstalleerd die zorgt voor geluidsoverlast, bijvoorbeeld.
Ook Rolf Heynen, CEO van Dutch New Energy Research, heeft gesproken met BNR Nieuwsradio. Zijn idee is dat installateurs die nog onvoldoende bekend zijn met de technieken van de toekomst, leren van “installateurs die hier al jarenlang goed mee bezig zijn, ervaring hebben opgedaan en de neus al hebben gestoten.”
De helpende hand voor het installatiebedrijf
Als installatiebedrijf zal je dus moeten leren van andere installateurs, die al de nodige ervaring hebben met verwarmen zonder gas. Alleen het opleiden van nieuwe installateurs is niet voldoende voor de verbouwing van Nederland. “De warmtepomp zit eraan te komen en daar gaat ongetwijfeld een massieve doorbraak in de komende jaren komen,” concludeert Terpstra. Hij is het roerend eens met de oplossing van Heynen: installateurs die nog niet bekend zijn met de verwarming van de toekomst, moeten samenwerken met een onderneming die wél over die kennis beschikt.
Anders Verwarmen ontwerpt al ruim 12 jaar duurzame verwarmingssystemen. Wij verzorgen alle onderdelen van het proces waarvoor jij niet de benodigde certificering hebt, jij doet de technische installatie. Zo werken we samen aan de verduurzaming van Nederland.
Het zijn drukke en spannende tijden voor de installateur. Maar het is ook een wereld vol kansen. Het is een gouden toekomst. Lees er in ons gratis whitepaper meer over!
whitepaper