Geen subsidie meer op biomassaketel en pelletkachel

Met ingang van 1 januari 2020 is de welbekende Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) afgeschaft voor biomassaketels en pelletkachels. De miljoenen zijn nog wel beschikbaar voor andere vormen van duurzame verwarming, zoals een warmtepomp. Maar subsidie voor een pelletkachel aanvragen of subsidie voor een biomassaketel gaat je dus niet meer lukken…

De reden is dat een pelletkachel op houtpellets brandt. Daardoor zorgen de apparaten voor luchtvervuiling in de vorm van koolmonoxide, fijnstof en – met name – stikstof. En dat gaat niet samen met de verduurzaming. Ondanks dat deze kachels een vermindering van CO2-uitstoot betekenen, weegt dit voordeel niet op tegen de nadelen. De overheid wil mensen met deze maatregel stimuleren om te kiezen voor een warmtepomp of zonneboiler, omdat daar nog wel subsidie op zit.

Subsidie pelletkachel aanvragen

Subsidie aanvragen voor een pelletkachel is voor sommige particulieren nog wel mogelijk, namelijk:

  • Als je vóór 1 januari 2020 de pelletkachel hebt aangeschaft en geïnstalleerd kun je nog tot 6 maanden na de installatie subsidie aanvragen.
  • Als je vóór 1 januari 2020 een ISDE-aanvraag hebt ingediend voor een pelletkachel maar deze is afgewezen omdat het budget op was. Tot 1 juli 2020 kun je een nieuwe aanvraag doen.

In beide gevallen geldt nog wel dat het apparaat dat je wil aanschaffen op de ISDE apparatenlijst moet staan die op 24 december 2019 geldig was.

Staat het apparaat niet op de lijst maar denk je dat je tóch recht hebt op subsidie? Dan bestaat de kans dat je alsnog subsidie kunt krijgen, mits je een goede beschrijving, brochure of specificaties toevoegt aan de aanvraag. De pelletkachel moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je gebruikt de kachel om warmte op te wekken.
  • Er wordt automatisch gestookt op houtpellets.
  • De kachel heeft een gesloten voorkant.
  • De kachel moet voldoen aan de norm EN 14785 en heeft een vermogen van 5 tot 500 kW.
  • Een deskundige installateur installeert de kachel.
  • Een geaccrediteerde instelling heeft vastgesteld dat de uitstoot van de kachel voldoet aan de vastgestelde emissie-eisen voor pelletkachels.

Subsidie biomassaketel

Voor de subsidie biomassaketel geldt ongeveer hetzelfde als voor de pelletkachel.

  • Als je vóór 1 januari 2020 de biomassaketel hebt aangeschaft en geïnstalleerd kun je nog tot 6 maanden na de installatie subsidie aanvragen.
  • Als je vóór 1 januari 2020 een ISDE-aanvraag hebt ingediend voor een biomassaketel maar deze is afgewezen omdat het budget op was. Tot 1 juli 2020 kun je een nieuwe aanvraag doen.

Ook voor de biomassaketel geldt dat het apparaat op de apparatenlijst die op 24 december 2019 geldig was moet staan. Het kan zijn dat jouw apparaat niet op de lijst staat, dan kun je alsnog proberen subsidie te krijgen mits je voldoet aan de voorwaarden:

  • Je wekt warmte op met de biomassaketel.
  • Als in de ketel warmteoverdracht aan een vloeistof plaatsvindt, voldoet de biomassaketel aan EN 303-5.
  • Een vermogen van 5 tot 500 kW.
  • Op nominaal vermogen een minimaal warmterendement van 89%.
  • De biomassaketel is geen pelletkachel, houtkachel, inbouwhaard of inzethaard.
  • Een deskundige installateur installeert de ketel.
  • Een geaccrediteerde instelling heeft vastgesteld dat de uitstoot van de ketel voldoet aan de vastgestelde emissie-eisen voor biomassaketels.

Wat nu?

Zoals gezegd zijn de subsidies op biomassa-oplossingen verdwenen omdat deze oplossingen de nodige negatieve effecten hebben op de omgeving. Maar wat als je een hoge temperatuur water voor je cv-installatie nodig hebt en ook van aardgas af wilt? Dan is er maar één optie: een biomassa cv-ketel of -haard zonder subsidie. Een andere oplossing is voor deze situatie momenteel niet voorhanden. Behalve dan de warmtepompen die een hoge watertemperatuur kunnen maken tegen een hoog elektriciteitsverbruik.

Opties mét subsidie

Als je nu wilt overstappen op een duurzaam verwarmingssysteem, dan zijn pelletkachels en biomassaketels dus alleen een optie als ISDE subsidie aanvragen niet tot je plannen behoort. Heb je de subsidie wel nodig om de kosten te drukken, kies dan voor een warmtepomp en/of zonneboilers. Daar krijg je – zoals het nu lijkt – nog subsidie op tot en met 2030. Maar hoe eerder je overstapt, hoe eerder je begint met besparen op de energierekening. Wacht dus niet te lang!

Een zonneboiler is vrijwel altijd toepasbaar bij voldoende zoninstraling. Let er bij het toepassen van een warmtepomp wel op dat deze zonder problemen voldoende warmte kan leveren voor het verwarmen van de woning tegen acceptabele energielasten. Vraag hiervoor altijd advies van een partij met voldoende kennis en ervaring!

Hoe ga jij je woning duurzaam verwarmen? Lees onze gratis handleiding en ontdek wat voor jou de beste oplossing is!

subsidie aanvragen pelletkachel biomassaketel anders verwarmen

Download handleiding

 

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp