Welk vermogen heeft jouw warmtepomp nodig?

Als je elektrisch gaat verwarmen met een warmtepomp (of gedeeltelijk elektrisch met een hybride warmtepomp), moet je ook weten hoe veel warmtepomp vermogen je nodig hebt om er ook in de wintermaanden warmpjes bij te zitten. Dat is niet iets wat je als particulier zelf goed kunt, maar toch is het handig om te weten waarvan het benodigde vermogen afhankelijk is.

Lees hier alles over de hybride warmtepomp!

Het benodigde vermogen van de warmtepomp bepalen

Om te bepalen welk vermogen jouw warmtepomp moet hebben, moet je rekening houden met een aantal factoren. De drie belangrijkste zijn het bouwjaar van de woning, de isolatiewaarde van vloeren, daken, wanden en glas en het te verwarmen oppervlak van de woning. Maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan…

We hebben het voor je op een rijtje gezet in onderstaande infographic!

warmtepomp vermogen warmtepomp kwh infographic anders verwarmen

Warmtepomp vermogen en bouwjaar

Allereerst is het benodigde warmtepomp vermogen afhankelijk van het bouwjaar van je woning. Dat zegt alleen niet alles. Een woning uit 1930 die in 2010 volledig geïsoleerd is, kan prima geschikt zijn voor een warmtepomp. Heeft een dermate oude woning geen enkele na-isolatie gehad, dan is een warmtepomp over het algemeen geen goede optie. En is er wellicht slechts een deel geïsoleerd, ook dan is een warmtepomp niet geschikt. Ook als de gehele woning wel na-geïsoleerd is, maar vóór 1996, dan weten we zeker dat de isolatiewaarden te laag zijn om een warmtepomp toe te passen.

Heb je een woning uit het bouwjaar 1996 of later? Of is je gehele woning na-geïsoleerd in 1996 of later? Dan kan een warmtepomp in potentie toegepast worden.

Warmtepomp vermogen en RC-waarde

Als tweede speelt de RC-waarde een grote rol. Dit geeft de warmteweerstand van je woning aan op basis van de aanwezige isolatie. Hoe hoger de RC-waarde, des te beter je woning de warmte kan vasthouden. Je kunt deze verhogen door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of HR++ beglazing toe te passen. Hiervoor geldt dat, indien de woning over een gemiddelde RC-waarde van 2,5 of hoger beschikt, een warmtepomp in potentie kan worden toegepast. Dit komt overeen met een woning die een B-label heeft.

Vermogen van je warmtepomp en oppervlakte

Ten derde is de oppervlakte (of het gebruiksoppervlak) van de woning een belangrijke factor bij het bepalen van het benodigde vermogen van de warmtepomp. Met behulp van tekeningen kun je dit zelf bepalen voor je woning, mits je alle regels goed kent. Wat telt wel en wat telt niet? Een foutje is snel gemaakt. Het is niet mogelijk om later vermogen toe te voegen aan een warmtepomp omdat in de praktijk blijkt dat er meer oppervlakte verwarmd moet worden dan vooraf berekend. Laat daarom altijd een expert de berekening nalopen, zodat je zeker weet dat je een goed verwarmingssysteem aanschaft!

Warmtepomp vermogen en afgiftesystemen

Een vierde belangrijk punt is het afgiftesysteem. Dit is het systeem dat de warmte van het cv-water aan de ruimte afgeeft. Dit kunnen radiatoren zijn, convectoren en wand- en vloerverwarming. Radiatoren zijn eigenlijk nooit geschikt in combinatie met een warmtepomp. Daarvoor zijn de watertemperaturen die de radiator nodig heeft, te hoog. Dan komt het rendement van de warmtepomp in het gedrang waardoor deze erg veel elektriciteit zal gaan gebruiken.

Een afgiftesysteem in de vorm van convectoren en wand- en vloerverwarming zijn voor een warmtepomp ideaal. Heb je niet een dergelijk afgiftesysteem? Dan is het eerst belangrijk om te investeren in een ander en geschikt afgiftesysteem. Dat hoeft niet direct voor een hele woning, vaak is het aanpassen op de begane grond voldoende.

Jouw woning duurzaam verwarmen

Het bepalen van het vermogen dat jouw warmtepomp moet hebben is slechts één onderdeel van de overstap naar een duurzaam verwarmingssysteem. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Lees in onze gratis handleiding hoe je ook jouw woning duurzaam kunt verwarmen!

bestaande woning duurzaam verwarmen tips anders verwarmen

Download handleiding

 

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp