Zonnepanelen voor bedrijven met behulp van SDE++
Vanaf 29 september 2020 wordt de eerste ronde van de verbrede Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) opengesteld. Hiermee kunnen zonnepanelen voor bedrijven worden gefinancierd. Het is de opvolger van SDE+, waarin vooral de opwekking van hernieuwbare energie gestimuleerd werd. Dat blijft belangrijk, maar nu ligt de focus vooral op het verminderen van CO2-uitstoot.
Er is € 5 miljard budget. Dat klinkt veel, maar dit potje is gauw leeg. Het is immers bedoeld voor de zakelijke markt, waardoor de waarde van iedere aanvraag een stuk hoger zal liggen dan bij particuliere investeringen.
Vóór 29 september moet alles voor de aanvraag rond zijn. Het aanvragen is niet eenvoudig, maar dat is ook logisch gezien de hoge bedragen die ermee gemoeid zijn.
Zonnepanelen voor bedrijven zijn juist nu interessant
Juist nu is een interessant moment om zonnepanelen voor bedrijven aan te schaffen. Het coronavirus heeft aangetoond hoe kwetsbaar fossiele brandstoffen kunnen zijn. Een scherpe daling van de vraag resulteerde in problemen met de opslag en de distributie en zorgden ervoor dat de olieprijzen kelderden. De prijzen zijn zelfs zo laag, dat sommige analytici zeggen dat oliebedrijven zich nu beter kunnen richten op hernieuwbare energie.
Aan de andere kant heeft de crisis ook aangetoond hoe afhankelijk we zijn van een betrouwbare en stabiele energiebron. En dan is er ook nog het aspect milieu. Daardoor worden we ons er steeds meer van bewust dat we meer haast moeten maken met de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.
Maar waarom zou je juist nu investeren in zonnepanelen voor je bedrijf?
1. Bespaar geld, nu en in de toekomst
Energie kost geld. De wijze waarop deze kosten zijn opgebouwd bepaalt voor een groot deel wanneer zonnepanelen interessant zijn voor een onderneming. Er is een aantal posten te onderscheiden: leveringstarief, opslag duurzame energie, energiebelasting en vaste lasten. Met zonnepanelen kun je op alles besparen, behalve de vaste lasten.
2. Profiteer van belastingvoordeel EIA
Vanaf 2016 heeft de overheid een drempel opgeworpen in de Energie Investeringsaftrek (EIA) als het gaat om investeringen in zonnepanelen. Daarnaast is het voor bedrijven met een aansluiting zwaarder dan 3x80A niet mogelijk om van de EIA te profiteren. Hiervoor is de SDE subsidie beschikbaar. Je kunt profiteren van EIA als je een systeem aanschaft met een vermogen boven de 15kWp.
3. Profiteer van SDE subsidie
De Nederlandse overheid heeft met de SDE subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) een uitgebreid pakket aan subsidies beschikbaar gesteld. Deze subsidie is voor bedrijven met een aansluiting zwaarder dan 3x80A. De SDE subsidie geeft een vergoeding op het opwekken van energie. Deze vergoeding heeft een looptijd van 15 jaar en zorgt er op deze manier voor dat zonnepanelen ook voor bedrijven met hoge energieverbruiken interessant zijn.
4. Verhoog de waarde van je pand
Zonnepanelen verhogen de waarde van je pand substantieel en hebben een positieve invloed op het duurzaam ondernemerschap. Tevens zijn voor veel bedrijven verplichte energie audits van toepassing en bewijs je ook naar de overheid toe dat jouw onderneming voldoet aan de door hen gestelde eisen. De waardevermeerdering kan oplopen tot boven de aanschafprijs van je installatie! Zonnepanelen zijn dus ook in dat opzicht een duurzame investering.
5. Bescherm het milieu
Met het klimaatprobleem ben je inmiddels wel bekend. De vraag is of jij ook jouw steentje bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zonne-energie is een schone vorm van energie die uiterst milieuvriendelijk is. Door er gebruik van te maken, word je minder afhankelijk van de vervuilende ‘grijze’ stroom.
6. Word onafhankelijker van de energiebedrijven
Het Nederlandse energienet is in principe prima in orde. Toch kun je altijd jouw zonnepanelen op een accu aansluiten. Op deze manier heb je ook bij een stroomstoring gewoon elektriciteit. Daarnaast ben je onafhankelijker van de perikelen van de energiebedrijven.
7. De opgewekte elektriciteit is ‘gratis’
Gebruikmaken van zonne-energie om zonnestroom te produceren met zonnepanelen is gratis. De zon, de enige energiebron die je nodig hebt, is onuitputtelijk.
8. Zonnepanelen zijn ontzettend betrouwbaar en hebben een lange levensduur
De gemiddelde zonnepanelen zijn vandaag de dag zeer betrouwbaar. Zonnepanelen van Duitse, Amerikaanse, Japanse en Chinese makelij worden het meest verkocht. Een zonnepanelen systeem gaat in de meeste gevallen 25 tot 30 jaar mee.
9. De installatie van zonnepanelen is makkelijk en snel
De installatie van zonnepanelen is relatief snel gebeurd. De installatie kan vakkundig door een erkende installateur uitgevoerd worden.
Lees meer over het verduurzamen van je bedrijfspand of woning in onze gratis handleiding!
Het formulier is verlopen
whitepaper